Knuffels op de kermis!

knuffelskermis.JPG
ChristenUnie Alkmaar Logo (3).jpg
Door ChristenUnie Alkmaar op 30 augustus 2023 om 19:22

Knuffels op de kermis!

De kermis is elk jaar een groot feest waar iedereen – jong en oud – van harte welkom is. Ook tijdens de huidige editie van de kermis in de binnenstad van Alkmaar ziet de ChristenUnie Alkmaar dat veel mensen plezier beleven aan de attracties en kermisspellen.

We zijn ons er goed van bewust dat het kunnen winnen van verschillende knuffels een vast onderdeel van de kermiservaring is. De ChristenUnie Alkmaar heeft alleen wel vernomen dat er op de kermis in Alkmaar bij kermisspellen een ‘penisknuffel’ gewonnen kan worden, ook bij spellen waar (jonge) kinderen aan mee doen en dus iets kunnen winnen. Het is in de huidige situatie op de Alkmaarse kermis dus mogelijk dat een jong kind een spel wint en een penisknuffel mag uitkiezen.

Wij vinden dit treurig en onwenselijk en vinden dat dit in onze gemeente niet mogelijk zou moeten zijn.
De ChristenUnie Alkmaar heeft al van meerdere ouders vernomen dat ze eigenlijk niet of helemaal niet naar de kermis gaan omdat ze niet willen dat hun jonge kinderen met dit soort dingen geconfronteerd worden. Wij zouden juist ook voor deze ouders de kermis een veilige familieplek willen laten zijn.

De ChristenUnie Alkmaar is van mening dat de kermis een feest is waar iedereen plezier kan beleven, zowel jong als oud. De eerdergenoemde penisknuffels zorgen ervoor dat mensen de kermis
vermijden—jammer voor hen en jammer voor de ondernemers die hun aanwezigheid en dus omzet moeten missen.

De ChristenUnie Alkmaar is daarom van mening dat dit soort expliciete knuffels voor volwassenen geen verplicht of onvermijdelijk onderdeel zouden moeten zijn van de kermiservaring. De kermis is en moet een feest blijven, waar iedereen zich thuis en gemakkelijk voelt.

De ChristenUnie Alkmaar heeft vanwege het bovengenoemde een aantal vragen gesteld aan het college:

1. Wat is de mening van het college op het feit dat in Alkmaar op evenementen penisknuffels gewonnen kunnen worden door kinderen?

2. Deelt het college de mening van de ChristenUnie dat expliciete knuffels/erotische producten voor volwassenen (zoals bijvoorbeeld een penisknuffel) geen plek dienen te hebben op evenementen in Alkmaar waar kinderen behoren tot de doelgroep?

3. Welke mogelijkheid heeft het college om dergelijke producten niet aan te bieden aan kinderen tijdens evenementen in Alkmaar? Kan dit in de evenementenbepalingen, evenementenvergunning of de Algemene Plaatselijke Verordening opgenomen worden?

4. Indien u net als de ChristenUnie Alkmaar van mening bent dergelijke producten niet thuishoren op een kermis, wat zijn uw mogelijkheden om, bij komende evenementen waarvoor de vergunningen al verleend zijn, ervoor te zorgen dat deze producten niet meer worden aangeboden?

Bijlagen