Veiligheid
Als inwoner van Alkmaar wilt u veilig kunnen leven. De overheid heeft de plicht om inwoners te beschermen en criminaliteit te bestrijden. Maar de ChristenUnie vindt ook dat de vrijheden waar we in onze gemeente van mogen genieten, samengaan met verantwoordelijkheden. Juist inwoners, winkeliers, scholen, politie en woningcorporaties dragen bij aan goede buurten. Dat zijn buurten waarin jongeren veilig naar school gaan en kinderen ruimte hebben om te spelen, waarin ouderen zonder zorg over straat kunnen, actief kunnen zijn en nog voluit van het leven kunnen genieten. Elke buurt of wijk heeft een eigen veiligheidsaanpak, met een rol voor de wijkagent en gebiedsregisseur zodat inwoners meer betrokken raken bij de veiligheid in de wijk.
Ook bij de aanpak van veiligheidsproblemen toont de ChristenUnie haar hart voor de samenleving. Hard waar het moet, zacht waar het kan. De ChristenUnie heeft aandacht voor slachtoffers en hun omgeving en stimuleert een effectieve, op herstel gerichte, aanpak van daders. De gemeente Alkmaar stelt een integraal veiligheidsbeleid vast, dat gebaseerd is op onderzoek en ervaringen in de verschillende buurten. Betrokkenheid van inwoners en organisaties is van groot belang bij de analyse van veiligheidsproblemen en bij het stellen van prioriteiten bij de oplossing daarvan.
- Wij maken structureel € 500.000,- per jaar extra vrij voor extra boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren). Dit betekent niet dat dit per se repressie is, maar ook communicatief (meer aanspraak op straat) en preventief.
- Ordehandhavers in de gemeente moeten herkenbaar én aanspreekbaar zijn. Dat betekent: geen gezicht bedekkende kleding. Wel moet het mogelijk blijven om religieuze uitingen te dragen (zoals keppeltje, kruis aan ketting).
- Inwoners worden, als oren en ogen van de politie, actief betrokken bij de veiligheid op straat, in de wijk en in huis. Dit kan door de inzet van Burgernet en van internet, zoals appgroepen in de wijk.
- Cameratoezicht is een prima middel, maar de ChristenUnie wil het beperkt (proportioneel én subsidiair) toepassen en inbedden in goede wetgeving (privacy). Cameratoezicht is waardevol, maar eerder bij structurele overlast dan bij incidenten. Ook moet vooraf geborgd zijn dat opvolging kan plaatsvinden door boa’s of politie. Daarnaast is het geen vervanging van de inzet van politie of Buitengewoon Opsporingsambtenaren (boa’s).
- De ChristenUnie vindt het belangrijk dat inwoners van Alkmaar gemakkelijk melding kunnen maken van overlast en van crimineel gedrag, waarbij de politie contact legt met de melder over de resultaten. Het feit dat er meldingen worden opgevolgd wordt ook breed gecommuniceerd zodat duidelijk wordt dat melden loont.
- Er wordt ingezet op extra beschikbaarheid en zichtbaarheid van de wijkagent. De ChristenUnie hecht aan de rol van de wijkagent als aanspreekpunt voor inwoners in de wijk en zijn coördinerende taak naar andere agenten en de gemeente toe om problemen in de wijk concreet aan te pakken.
- In wijken waar groepen jongeren georganiseerd overlast veroorzaken, wordt een groepsaanpak opgesteld in overleg met het Veiligheidshuis. Harde kern en meelopers worden geïdentificeerd en ouders en netwerken betrokken om de overlast terug te dringen. Het Veiligheidshuis voert hierin de regie.
- Voor specifieke taken bij handhaving en toezicht worden Buitengewoon Opsporingsambtenaren (boa’s) en buurtpreventieteams ingezet door de gemeente.
- Oud & Nieuw en vuurwerk horen onlosmakelijk bij elkaar. Toch zijn er elk jaar veel vuurwerkslachtoffers te betreuren en brengt vuurwerk veel overlast en materiële - en milieuschade met zich mee. Er worden – in overleg met de buurt - specifieke plekken in buurten aangewezen waar het siervuurwerk mag worden afgestoken. Er komt een algeheel verbod op knalvuurwerk.
- De ChristenUnie wil de kentekencamera’s in de binnenstad de ANPR beter inzetten om overlast van (benzine) brom en snorfietsen in het venstertijdengebied te reduceren. Brom en snorfietsen (m.n. benzine) zijn een bron van overlast in de binnenstad. Veel brom- en snorfietsen trekken zich niets aan van de inrijdverboden in het centrum.
- De kosten van vandalisme en graffiti worden verhaald op daders. De gemeente Alkmaar publiceert regelmatig de resultaten hiervan en de omvang van de schade ten gevolge van vandalisme door middel van een ‘vandalismemeter’.
- Het dumpen van drugsafval levert enorme milieuschade op en gaat gepaard met illegaliteit en criminaliteit. De ChristenUnie wil dat Alkmaar zich in de regio/provincie sterk maakt voor een taskforce drugs om druggerelateerde criminaliteit en overlast aan te pakken. Hierbij moet er ook specifieke aandacht komen voor maritieme ondermijning in de havens.
- De gemeente zal in overleg met politie inzetten op frequenter handhaving op alcoholmisbruik in het verkeer. Daarbij komt er ook meer aandacht voor gebruik van drugs en lachgas in het verkeer.
- Sluitingstijden van horeca is lokaal maatwerk. Belangrijk daarbij is een totaalpakket aan afspraken met horeca, politie, hulpverlening en omwonenden. Hierbij hebben wij ook aandacht voor de inzet van de hulpdiensten; een eerdere sluitingstijd heeft als voordeel dat de inzet van (dure) hulpdiensten niet de gehele nacht op vol niveau benodigd is.
- De ChristenUnie vindt dat de gemeente steviger op dient te treden tegen straatintimidatie. In navolging van de gemeenten Rotterdam en Amsterdam moet er een aanpak komen om straatintimidatie tegen te gaan met daarin aandacht voor preventie en bewustwording bij daders, slachtoffers, omstanders en opsporingsambtenaren.