Participatie

Participatie

Democratie is meer dan eens in de vier jaar de mogelijkheid hebben om te stemmen. Ook na de verkiezingen is het van belang dat de gemeente(raad) in contact blijft staan met inwoners.

De ChristenUnie wil dat inwoners in de gemeente Alkmaar zoveel mogelijk zelf verantwoordelijkheid nemen voor het eigen handelen en - samen met anderen en de overheid - de zorg voor de samenleving oppakken. Samen zoeken hoe we de kracht van de samenleving kunnen aanspreken om te werken aan gerechtigheid.

De gemeente moet op haar beurt dan wel open staan voor initiatieven van inwoners, maar ook voor initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en kerken. De ChristenUnie stimuleert dat inwoners zichzelf organiseren in bijv. coöperaties en daarmee verantwoordelijkheden op zich nemen op het gebied van duurzaamheid, zorg, lokale economie of wijkbeheer. Meer verantwoordelijkheid van inwoners vraagt om minder regels van de gemeente, om minder administratieve lasten en bureaucratie. Kortom, om een college en raad die durven los te laten.

De ChristenUnie wil inzetten op het meedenken van inwoners, via platforms en andere organisaties voorafgaande aan beleidsvorming in de raad.(dit wordt voor een groot deel al ingevuld door het participatie beleid) Inwonersinitiatieven willen we ruimhartig verwelkomen en inwonerparticipatie stimuleren wij omdat we ervan overtuigd zijn dat het goed is gebruik te maken van de kennis en ervaring van onze inwoners. Wel letten we erop dat de gemeenteraad vanaf het begin heel duidelijk is over het samenspel en de ruimte die er is voor participatie. Dat steekt nauw. Aan de ene kant niet pas het gesprek aangaan als keuzes al gemaakt zijn maar ook geen ongecontroleerde inwonerparticipatie. Dat vraagt om duidelijke financiële en technische kaders.

  • Vroegtijdig open en eerlijk inwoners betrekken bij beleidskeuzes en/of grote ontwikkelingen. Hiervoor worden heldere procesafspraken opgesteld die duidelijk maken waar welke verantwoordelijkheid en besluitvorming ligt.

  • De ChristenUnie is voorstander van betrokkenheid van  wijken- en dorpen en is blij met de inzet van gebiedsteams en -regisseurs. Dit zijn mensen die met beide benen in hun buurt staan en een makkelijke toegang hebben tot ambtenaren, raadsleden en wethouders.

  • Als gemeente communiceren we in simpele taal met bewoners, een fysiek loket blijft altijd aanwezig. Daarnaast bieden we inwoners zoveel mogelijk de mogelijkheden zaken digitaal te regelen. Als inwoners een vraag stellen, krijgen ze altijd een duidelijk antwoord terug.

Deel dit standpunt