Huiselijk geweld
Kinderen hebben het recht om veilig te zijn, om beschermd te worden tegen mishandeling. Want de gevolgen van mishandeling zijn groot. Geweld in huiselijke kring komt vaker voor dan we denken. Niet alleen kinderen maar ook ouderen en (ex-)partners zijn dagelijks slachtoffer.
- Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, moet laagdrempelig bereikbaar zijn en bekend bij alle inwoners van Alkmaar. Voor slachtoffers van huiselijk geweld moet er passende, hulp en/of een veilige opvang zijn. De registratie bij Veilig Thuis en bij de politie moet zo zijn dat het duidelijk is welke vorm van huiselijk geweld er speelt. Zo kan er snel passende handhaving en zorg ingezet worden.
- Opvang het liefst op een plek waar alle hulp onder een dak geboden kan worden.
- Al bij de zwangerschap vindt er screening plaats op hoog risicosituaties. Consultatiebureaus (CJG/JGZ) bieden begeleiding in het omgaan met huilgedrag van baby’s.
- Ter preventie of vermoedens van kindermishandeling is het belangrijk, dat er gesprekken zijn tussen en met kind, ouders, onderwijs, kinderopvang, jeugdgezondheidszorg, verloskundige, huisarts en Veilig Thuis al naar gelang van de ernst van de situatie.
- In Alkmaar wil de ChristenUnie een integrale aanpak van de gemeente en samenwerkingspartners op het gebied van eer gerelateerd geweld en genitale verminking.
- Ouderenmishandeling krijgt de komende periode meer aandacht. Hiervoor overlegt de gemeente met mantelzorg- en ouderenorganisaties.
- Wijkteams, scholen en professionals volgen een training om loverboysituaties en gevallen van mensenhandel (thuisprostitutie) in de wijk te herkennen en maken afspraken met de politie over handhaving, melding en begeleiding.